MCC lanseaza un atentat sinucigas la adresa patrimoniului…

(mesaj postat in 30. 07.08 dedl. mircea toma pe un grup de email)

Ministerul Culturii a produs o ordonanta prin care modifica niste norme de aplicare. fata de normele vechi, noutatile sunt 2: apare „declasificarea (cladirilor monument istoric) in regim de urgenta”: la 3 zile de la sesizarea pe care un proprietar o face cum ca o casa – de exemplu castelul Hunedoara) sta sa cada, cladirea poate fi declasificata – sigur, cu o expertiza in prealabil. dar in 3 zile, demolarea poate sa inceapa;
2. „clasificarea de urgenta” exista si in normele vechi dar s-au produs mici imbunatatiri: nu poti sa depui o sesizare pentru clasificare daca nu pui la dosar si fotografii din interiorul cladirii. De exemplu, daca becali ar sta intr-o casa clasificabila, am sa-i cer voie sa intru sa fac niste fotografii.

Ordinul a fost publicat fara sa fi parcurs procedura de consultare publica. legea transparentei fdecizionale spune ca daca se sare peste consultari, actul normativ este declarat nul. dar pentru asta e nevopie sa fie atacat in contencios administrativ.

aici am vrut sa ajung: exista competente in domaniul „contenciosului? intre membrii pactului? cineva mi-a spus ca un mare utilizator de litigation pe domeniu este un domn de la o asociatie de cicloturism din cluj. Il stie cineva? Merita sa ne grabbim, pt ca actul normativ de demolat tara este activ si voi stiti mai bine decat mine care sunt cladirile deja vizate

Reclame

2 răspunsuri to “MCC lanseaza un atentat sinucigas la adresa patrimoniului…”

 1. adrian craciunescu Says:

  Termenii sunt eronati. Nu exista „clasificare”, termenii sunt”clasare” si „declasare”.
  Noutatea „nepotrivita” – cum ar spune Bill Clinton – este acest concept de „declasare de urgenta”, concept prevazut nu intr-o ordonanta as cum eronat s-a scris ci intr-un ordin al MCC privind noile norme de clasare. Care sunt cam acelasi dar introduc o treaba foarte buna si anume ca nu mai e nevoie de a avea actele de proprietate la clasare ci este suficienta si o adresa a administratiei fiscale locale care sa indice proprietarul. Pe langa treaba buna insa ….
  Ordinul nu poate fi legal pentru ca de fapt contrazice legea in temeiul careia a fost emis – 422/2001 unde se spune ca protejarea monumentelor nu e dependenta de starea de conservare. Iar „declasarea de urgenta”, in temeiul ordinului respectiv, se poate cere daca s-a produs o alterare grava sau monumentul e in colaps ceea ce in mod evident, chiar si pentru un om obisnuit daramite pentru un jurist, contravine legii.
  Ma tem ca problema fotografiilor invocate de dl Mircea Toma e falsa, necesitatea de a prezenta documentar fotografic exista si inainte. E totusi rational ca atunci cand cineva isi da cu parerea (CNMI _ sectiunea de evidenta) atunci trebuie sa o faca documentat, mai ales daca urmarea este un act juridic care induce servituti pe proprietatea cuiva. Cu alte cuvinte nu poti sa declari o cladire monument istoric doar daca vreun entuziast trece pe strada si spune ca i se pare lui ca acea cladire trebuie clasata. Lista din 1992 abunda de asemenea „monumente” ce in realitate n-aveau ce cauta pe o lista a monumentelor asa dupa cum o multime de obiective au ramas in mod rusinos pe dinafara … Prin urmare, cererile de clasare/declasare sunt intotdeauna insotite de o parere a unui specialist/expert atestat printr-un studiu istoric dar si de toata informatia (relevee, documentar foto, acte de diverse grade de importanta in luarea deciziei) pe baza careia un grup de oameni poate lua o decizie obiectiva.
  Sa sanctionam argumentat si rational si nu din impulsuri fundamentaliste, impulsuri care mai curand fac deservicii decat sa ajute un demers corect in esenta lui.
  Parerea mea ….

 2. va multumesc pentru comentariu! (prima parte ii apartinea insa dnei. i. iamandescu, daca nu ma insel… cel putin este identic cu o postare a dansei pe lista de email…)

  hans hedrich, moderator lista

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: